Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Μυκηναϊκές Γέφυρες




Οι αρχαιότερες γέφυρες της Ευρώπης και ίσως του κόσμου σώζονται στην Αργολίδα. Πρόκειται για Μυκηναϊκές κατασκευές 3.400 ετών χτισμένες με κυκλώπειους ογκόλιθους. Έχουν εντοπιστεί 17 γέφυρες .
Οι περισσότερες καταστράφηκαν από εγκατάλειψη και ανθρωπογενείς παράγοντες όπως οι μπουλντόζες των νεοελλήνων για έργα οδοποιίας.
Το μόνο γεφύρι που σώζεται πλήρες κι είναι σε χρήση μέχρι σήμερα βρίσκεται στο Μετόχι κάτω από το κυκλώπειο φρούριο Καζάρμα. Από αυτό το γεφύρι περνούσε το αρχαίο οδικό δίκτυο Άργος -Μυκηνών-Τίρυνθας- Ναυπλίου και κατέληγε μέσω Λήσσης στο λιμάνι της Επιδαύρου. Το πλάτος της γέφυρας είναι 3.00 μ. έχει ύψος 6.00-7.00 μ. και μήκος 12.00 μ. Οι ογκόλιθοι απολήγουν σε οξύ κορυφή καμάρα προσδίδοντας μια τριγωνική πρόσοψη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ορμητικής ροής του χειμάρρου κι επιπλέον οι κυκλώπειες κατασκευές είναι ανθεκτικές στους σεισμούς.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι στην περιοχή της γέφυρας η κοίτη του ποταμού είναι στρωμένη με ακατέργαστους ογκόλιθους για προστασία της γέφυρας από τη διαβρωτική δράση της φερτής ύλης.
Γενικά στις κυκλώπειες κατασκευές αντικατοπτρίζεται η ευφυΐα κι η άρτια τεχνολογική γνώση αυτού του προϊστορικού λαού.










1 σχόλιο:

  1. Καλημερα !!!Χαιρομε για την σελιδα που στησατε για τα αρχαιοτερα γεφυρια του κοσμου και οπως σωστα αναφερατε η γεφυρα του χωριου μου ειναι ισως η αρχαιωτερη στον κοσμο σε χρηση !!!Μονο μια διορθωση δεν ανηκη στο χωριο Μετοχι στο οποιο συνορευουμε αλλα στο συνηκισμο Καζαρμα του χωριου Αρκαδικο του δημου Επιδαυρου !!!!Και βρισκεται στα ποδια του Κυκλωπειου καστρου της Καζαρμας !!!!Ευχαριστω !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή